Hyppää sisältöön

Mielenterveysviikko – ravinto ja ruokailu

Syöminen, miten syöt ja mitä pitäisi syödä, on latautunut aihe. Tietoa on paljon tarjolla, ja vielä enemmän mielipiteitä, mikä on oikeaa syömistä. On ymmärrettävää, että tunteet kuohuvat tämän aiheen ympärillä, onhan syöminen välttämätöntä hengissä pysymiseksi, ja toisaalta keskeinen mielihyvän lähde.

                      Koska ihminen on mielen ja ruumiin kokonaisuus, myös ravinto on tärkeää molemmille osille. Emme ole pelkästään moottoreita, joita tankkaamme syömällä ja juomalla. Toisaalta myös tämä tankkaaminenkin on tärkeää: Terveellinen, säännöllinen ruokailu pitää kehoamme kunnossa. Ja jos olemme fyysisesti kohtuullisessa kunnossa, on helpompi vaalia myös mielen hyvinvointia.

                      Kun puhutaan mielenterveydestä ja ravinnosta, keskeistä on muistaa, että kaikki mitä syömme, ruokkii myös mieltä. Mieli toimii, kun aivot saavat riittävästi ja monipuolisesti ravintoa. Totta on, että tuskin kukaan parantuu esimerkiksi masennuksesta pelkästään syömällä, mutta toipumista voi tukea kiinnittämällä huomiota ruokailuun. Ja näin tehdessään voi ajatella tekevänsä tärkeää hoivatyötä itseään kohtaan. Voi ajatella: “Nyt hoidan itseäni ja annan tietoisesti keholleni ja mielelleni ravintoa.”

                      Elämään voi tulla solmu myös syömishäiriön muodossa. Tällöin olisi tärkeä päästä mahdollisimman pian ammattiavun piiriin. Valitettavaa on, että syömishäiriöt ovat monesti vaikeasti diagnosoitavia ja apua voi olla haastavaa saada. Itsekin voi olla vaikea hahmottaa, milloin elämä pyörii suhteettoman paljon ruoan ympärillä. Asiaa voi miettiä siltä kannalta, että rajoittaako syöminen tai syömättömyys normaalia elämää. Viekö se tilaa hyviltä asioilta tai esimerkiksi ihmissuhteilta? Jos näin on, olisi hyvä käydä keskustelua ulkopuolisen kanssa tilanteen selventämiseksi.

                      Sillä syömiseen kuuluu myös ilo. Ruokailu kuuluu tärkeänä osana juhliimme ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Joulu ja juhannus, syntymäpäivät, valmistujaiset, kaikilla meillä on ruokamuistoja, jotka liittyvät eri tilanteisiin. Kahvit ja teet ystävien kanssa tai lounastapaaminen työtovereiden kesken, ne ovat pieniä asioita, joista rakentuu meidän elämäämme mielekkyys.

                      Ja mikä on se kuuluisa oikea tapa syödä? Vastaus on tylsä: Kulje kultaista keskitietä.

Syö enimmäkseen terveellistä ruokaa, muista säännöllisyys ja välipalat. Mutta muista myös itsesi hemmottelu, ripottele ruokapäiviin pieniä hyvän mielen hetkiä. Näin sekä keho että mieli tulevat ruokituksi.

– Marjut, Voimaa ja valoa elämään -hankkeen (ESR+) vapaaehtoinen